Gestalttherapie en Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie

Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie

Is een therapie gericht op het versterken van de krachten die jij hebt, het aanleren van wat je niet in huis hebt. Een destructief gedrag dat je in de weg staat om je problemen zelf op te lossen, buigen we om naar meer constructief gedrag.

Het is een praktische, oplossingsgerichte aanpak waarbij je in het contact met mij nieuwe ervaringen opdoet die een positieve uitwerking hebben in je verdere ontwikkeling. Het is een manier van werken die zowel binnen de individuele therapie als binnen de relatietherapie gebruikt kan worden. Bij deze manier van werken maak ik gebruik van elementen uit verschillende methodische benaderingen zoals systeemtherapie, Emotionally Focused Therapy (EFT), de cognitieve schematherapie, mindfulness en de oplossingsgerichte therapie.

Gestalttherapie

Boom in vorm van hoofd

Bij gestalttherapie ligt de nadruk op hoe je je problemen ervaart, welke betekenis hebben ze in je leven, wat neem je ervan waar en hoe ga je met die problemen om. Bij gestalttherapie leer je om opnieuw contact te maken met je eigen beleving; met je zintuigen en de signalen die je lichaam afgeeft. Door je hierop te concentreren leer je op een creatieve manier om te gaan met je problemen.

Gestalttherapie is daarom een boeiend proces, dat soms pijnlijk en confronterend is, maar ook humoristisch en vooral bevrijdend.

Bij gestalt spreken ze dan ook liever niet van therapie maar van groei; spontaner, levendiger en gelukkiger zijn. Je eigen kern meer waarderen. De dingen die onaf zijn afmaken en nieuwe stappen riskeren.

Gestalt probeert aangepaste mensen die niet gelukkig zijn, weer op hun eigen vrije voeten te zetten.

Bij gestalttherapie gaat het om de ervaring in het hier en nu. Contact maken, bewust worden; willen voelen wat je voelt, luisteren naar de signalen van je lichaam, welke gevoelens en emoties zijn er.

Heel vaak zijn we dit contact met ons zelf ergens kwijtgeraakt. We hebben het druk met ons verleden, speculeren over de toekomst, we zitten te piekeren over wat anderen van ons denken of verwachten of zullen denken of zullen zeggen. Zo maken wij onszelf ziek door wie we zijn te terroriseren met alles wat wij zouden willen zijn of wat wij moeten zijn.