Relatietherapie en gezinstherapie

Een relatie leuk en gezond houden is hard werken!

Elke jonge relatie is leuk, het ontdekken en aftasten, de verbinding aangaan met de ander. Een ander mens, met andere kwaliteiten en eigenaardigheden als wat jij hebt. Je vindt de ander helemaal geweldig.

Pas na een tijdje ga je de minder leuke kanten van hem of haar zien en gaan de eerste irritaties en ruzies ontstaan. Dit is gezond en heel goed wanneer je elkaar hierin respecteert en de ruimte geeft. Dit zorgt voor de groei van jullie relatie.

 

Maar heel vaak is dat juist zo ingewikkeld, je bent bang om de ander kwijt te raken, het verschil tussen jullie blijkt ineens toch veel groter te zijn, je vindt het moeilijk jezelf uit te spreken, tegen je partner te zeggen waar je last van hebt, je wilt de ander niet kwetsen.

En daar ontstaat dan de verwijdering, je begint elkaar kwijt te raken, je twijfelt of de ander er nog wel voor jou is, nog te vertrouwen is. Wil je nog wel verder in deze relatie?

Ben je zo verweven geraakt met de ander, dat je vergeten bent wie jij bent. Weet je niet goed meer wat jij wilt en wat jij nodig hebt?

Wanneer je deze vragen en kwesties niet oppakt gaan ze er uiteindelijk voor zorgen dat er meer en meer negatieve patronen gaan ontstaan die de relatie steeds minder leuk maken.

 

Het wordt vaak nog ingewikkelder wanneer er kinderen komen. De geboorte van een kind geeft veel veranderingen in de relatie. Niet alleen praktisch, maar ook emotioneel; het gevoel van de moeder dat ze er alleen voor staat of de vader die zich een buitenstaander voelt (of andersom).

Hoe ga je invulling geven aan het ouderschap? En hoe raak je elkaar, als partners, niet kwijt?

Dit zijn lastige vragen. De komst van een kind vraagt al zoveel van je dat dit misschien niet meteen dingen zijn waar je bij stil staat. Maar wanneer je geen ruimte hebt of creëert om hier bij stil te staan, is het niet zo raar wanneer je meer en meer van elkaar verwijderd raakt.

 

Je hebt dan verschillende mogelijkheden:

  • zo doorgaan in steeds destructievere patronen,
  • de relatie beëindigen,
  • in therapie gaan om te ontdekken hoe je de negatieve patronen kunt doorbreken.

Gezinstherapie

Ook in latere fasen kan het ouderschap problemen opleveren. Bijvoorbeeld wanneer jij en je partner een verschillende mening hebben over de opvoeding, wanneer de ouder wordende kinderen steeds meer ruimte gaan opeisen en meer en meer afstand van je gaan nemen.

Kortom, heel veel onderwerpen waarin jullie vast kunnen lopen en waarbij professionele ondersteuning belangrijk kan zijn voor het doorbreken van de negatieve patronen.

En hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner het risico dat jullie in destructieve patronen belanden.