Meer over (ontwikkelings)trauma
Trauma is een belangrijke oorzaak van menselijk lijden!
Psychisch trauma kan ontstaan na een levensbedreigende gebeurtenis, een gewelddadige ervaring of na een periode van langdurige stress. Vaak gebeurt dit in onze kindertijd, zonder dat we daar actieve herinneringen aan hebben.
Al vroeg in onze jeugd maken we situaties mee die overweldigend kunnen zijn voor een kind. Deze vormen ons, worden onderdeel van ons en hoe we in de wereld staan. Dit gebeurt, soms voordat we er woorden voor hebben of zelfs voordat we kunnen spreken en begrijpen. Kortom van veel dingen die ons gebeurt zijn of die we meegemaakt hebben en wat die met ons gedaan hebben en welke invloed ze nog steeds hebben op ons functioneren daar zijn we ons niet van bewust. We dragen ze met ons mee in ons volwassen leven. Dit hoeft geen problemen te geven tot ze ons in de weg gaan zitten. Dit kan op velerlei manieren tot uiting komen.
Trauma is niet wat je overkomt, maar hoe je er daarna mee omgaat. Wanneer we op jonge(re) leeftijd dus iets meemaken wat overweldigend voor ons is, zijn de reactie(s) van onze opvoeders en onze omgeving (en hoe zij hiermee omgaan) van grote invloed op hoe dit ons vormt en beïnvloed. Was er ruimte voor je, was er troost, was er ondersteuning, mocht je reageren vanuit je natuurlijke reactie?
De gevolgen van trauma worden vaak pas veel later voelbaar en kunnen dan fysieke, emotionele en mentale klachten geven. Welke ook weer invloed hebben op onze relaties, op ons werk en op onze ideeën over onszelf en onze gedachten en belevingen die we hebben over anderen.
Therapie begint bij je verlangen! Je wens om anders in het leven te staan, anders te reageren of om anders om te gaan met situaties wat tot nu niet lukt. Vanuit jouw verlangen gaan we op zoek naar wat je tegenhoudt; wat zit jou in de weg waardoor je hier (telkens) in vastloopt? Welke patronen en strategieën spelen hierin een rol?
Dit gaan we ontdekken en onderzoeken om vervolgens te kijken naar manieren om deze los te kunnen laten.
Wanneer er iets gebeurt in ons leven, of dat nu positief of negatief is reageren we naast het denken ook via ons lichaam en onze emoties. In de therapie werk ik vanuit het "hier en nu" met al deze reacties. Juist het bewust worden van de wisselwerking tussen je hoofd (denken), hart(emoties) en buik(gevoelens) is noodzakelijk om te kunnen integreren en los te laten.
Wil je een afspraak?
